ΔΗΜΟΣ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ

Το Μαρούσι που αποτελεί και το σύνολο του Δήμου Αμαρουσίου βρίσκεται στην καρδιά του Βορείου Τομέα, στο Αθηναϊκό Πεδίο της Αττικής. Καταλαμβάνει έκταση 13 τ.χλμ. και ο πληθυσμός του ανέρχεται σε 72.333 κατοίκους.

Με ιστορική έδρα το αρχαίο Άθμονον που είχε ιδρύσει ο βασιλιάς Κέκροπας για να προστατέψει την Αθήνα από τις επιδρομές των βαρβάρων και διαρκή εποικισμό από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, το Αμαρούσιο φημίζεται για την έφεση των κατοίκων του στις κεραμικές τέχνες και τη λατρεία της Αρτέμιδος της Θεάς του κυνηγιού τον 7ο αιώνα π.Χ. από την Αμάρυνθο, τα πρώτα ωραία νεοκλασικά και την προαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων με διακεκριμένο αθλητή τον κανατά Σπύρο Λούη.

Ο σύγχρονος συνοικισμός αναπτύσσεται σε υψόμετρο 230 μέτρων, 2 χιλιόμετρα νότια της Κηφισιάς και 11 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του κέντρου των Αθηνών, ενώ περιβάλλεται από τους περιφερειακούς δήμους της Πεντέλης, των Βριλησσίων, του Ψυχικού, της Νέας Ιωνίας, του Ηρακλείου και της Πεύκης.

Ο Δήμος συμμετέχει στο Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάπλασης του Πεντελικού (ΣΠΑΠ), στο Σύνδεσμο του Βορείου Τομέα για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (ΣΒΑΠ) και αποτελεί έδρα για μεγάλες σημαντικές ελληνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις στο χώρο των κατασκευών, των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, των τηλεπικοινωνιών και του εμπορίου λιανικής. Αποτελεί σημείο αναφοράς για όλους τους κατοίκους του συγκροτήματος και είναι παγκοσμίως γνωστό για τις πλούσιες πολιτιστικές και αθλητικές του υποδομές, με πιο χαρακτηριστικά τοπόσημα το ΟΑΚΑ, το Δημαρχιακό Μέγαρο, την Πινακοθήκη, τη Βορέειο Βιβλιοθήκη, το Σπαθάρειο Μουσείο και τους πολυσύχναστους συγκοινωνιακούς κόμβους Νερατζιωτίσσης και Αμαρουσίου.

Ο Δήμος Αμαρουσίου έχει υπογράψει το Σύμφωνο των Δημάρχων για την Ενέργεια και την Κλιματική Αλλαγή και ενδεικτικά αναφέρουμε και τη συμμετοχή του σε ευρωπαϊκά προγράμματα όπως “CASCADE”, “Energy Neighbourhoods 2”, “CLEANDRIVE”, “PRO-EE”, “PEPESEC”, “IDEMS”, “EnerinTown”, “Sec-Bench”, “Urban Heat Island” κ.λπ.

 

Δήμος Αμαρουσίου

Βασ. Σοφίας 9 & Δημ. Μόσχα, Μαρούσι

Τηλ: 213 2038306,

Fax: 213 2038534

E-mail: European@maroussi.gr,

URL: http://www.maroussi.gr