Ο Δήμος Αμαρουσίου τοποθετείται βορειοανατολικά της Αττικής, με έκταση 13,5 χλμ² και περίπου 100.000 κατοίκους. Οι σύγχρονες υποδομές του σε συνδυασμό με το εξαιρετικό δίκτυο μέσων μαζικής μεταφοράς που διαθέτει (3 σταθμοί του ΗΣΑΠ και 2 σταθμοί του προαστιακού) τον έχουν καταστήσει σημαντικό οικονομικό και επιχειρηματικό κέντρο των βορείων προαστίων. Πλέον στα γεωγραφικά του όρια φιλοξενούνται πάνω από 3.500 επιχειρήσεις, 3 μεγάλα εμπορικά κέντρα, 2 Υπουργεία, 2 Πρεσβείες και 4 Προξενεία, αλλά και πολλά από τα μεγαλύτερα μαιευτήρια  και Ιατρικά κέντρα της Αττικής.

Το Μαρούσι είναι μια σύγχρονη πόλη με κεραμική παράδοση και πλούσια ιστορία 3.500 χρόνων. Σήμερα η πόλη αποτελεί τουριστικό προορισμό καθώς φιλοξενεί εντός των ορίων της τις αθλητικές εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ, αλλά και σημαντικά μουσεία, όπως το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το Σπαθάρειο Μουσείο, το Λαογραφικό Μουσείο, το Διεθνές Ολυμπιακό Μουσείο Κεραμικής Γλυπτικής και τη Δημοτική Ολυμπιακή Πινακοθήκη «Σπύρος Λούης», ενώ σύντομα αναμένεται να εγκαινιαστούν το Μουσείο του Παγκόσμιου Στίβου, καθώς και το Μουσείο των Ελληνικών Ολυμπιακών Αγώνων. Παράλληλα, λειτουργεί η Βορέειος Δημοτική Βιβλιοθήκη, ενώ πλήθος νέων μετέχει κάθε χρόνο στα προγράμματα που διοργανώνει το Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού και το Δημοτικό Ωδείο. Σημαντικές πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται ετησίως για όλες τις ηλικίες, ενώ μια ασπίδα καθημερινής κοινωνικής αλληλεγγύης έχει δημιουργηθεί για όλους αυτούς που έχουν ανάγκη, με πρωτοστάτες τη Γωνιά Προσφοράς & Αλληλεγγύης, το Δημοτικό Πολυιατρείο, το Κέντρο Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης, τους 12 Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, τα Κ.Α.Π.Η και τις δράσεις του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας.

Η προστασία του περιβάλλοντος και η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και των εργαζόμενων της πόλης είναι καθημερινή προτεραιότητα για το Δήμο Αμαρουσίου. Στο πλαίσιο αυτό υλοποιεί μια σειρά από «πράσινες» πρωτοβουλίες και δράσεις που αφορούν ενδεικτικά την ενίσχυση του αστικού πρασίνου, την ενθάρρυνση των «πράσινων μετακινήσεων», τη δημιουργία πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων, την προώθηση πρακτικών ανακύκλωσης και επανάχρησης, την εξοικονόμηση ενέργειας και τη βιοκλιματική ανάπλαση του Ιστορικού Εμπορικού Κέντρου καθώς και άλλων γειτονιών της πόλης. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Αμαρουσίου εφαρμόζει σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης (ISO 14001:2004), ενώ ήταν ο πρώτος Δήμος της χώρας που εφάρμοσε και πιστοποιήθηκε για το ευρωπαϊκό πρότυπο περιβαλλοντικής διαχείρισης EMAS.

Με στόχο τα παραπάνω, ο Δήμος Αμαρουσίου έχει υπογράψει το “Σύμφωνο Δημάρχων για την Ενέργεια και την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής” ενώ εξασφαλίζει συστηματικά τη συμμετοχή του σε πλήθος ευρωπαϊκών έργων με στόχο τη βιώσιμη προστασία του περιβάλλοντος όπως ενδεικτικά τα ακόλουθα: “CASCADE”, “Ενεργειακές γειτονιές 2”, “CLEANDRIVE”, “PRO-EE”, “PEPESEC”, “IDEMS”, “EnerinTown”, “Sec-Bench”, “Urban Heat Island” κ.ά.

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Δήμου: http://www.maroussi.gr